ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΑΚΑΛΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/06/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Nίκο Καραθάνο

Ημέρα προβολής 04/06/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

Για 6-8 άτομα

  • 750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 αβγό
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • ¼  κ.γ. κύμινο
  • ¼  κ.γ. ρίγανη
  • ¼  κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • Αλεύρι (για το πανάρισμα)
  • Αλάτι – πιπέρι


Για το μακάλο:

  • 15 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  •  8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 7 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ Pummaro
  • Καπνιστή πάπρικα (για το σερβίρισμα)
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • Αλάτι-πιπέρι


Για το αρωματικό ελαιόλαδο:

  • 1/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή


Για τους κεφτέδες:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το σκόρδο λιωμένο, την ψίχα του ψωμιού, το αβγό, το κύμινο, το μπαχάρι, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.
Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό και έπειτα, για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το μακάλο:
Σε άλλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο που τηγανίσαμε τους κεφτέδες.
Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, το αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει. Όταν το αλεύρι ροδίσει και αρχίσει να μυρίζει ωραία, ρίχνουμε νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν αρχίσει να βράζει καλά προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε μέσα τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να πάρουν μόνο μία βράση. Τους σερβίρουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα.

Για το αρωματικό ελαιόλαδο:
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την πάπρικα και περιχύνουμε τα κεφτεδάκια.

*** Το μακάλο μπορεί να γίνει και κόκκινο, αν προσθέσουμε 1 κουταλιά ντοματοπελτέ στο βράσιμο.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page