ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ & ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ ΣΥΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/06/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Aποστόλη Λέβα
Για τον κιμά:
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 80 γρ. κρεμμύδι
  • 150 γρ. ψωμί
  • 1/3 ματσ. μαϊντανό 
  • 1 αβγό
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ζωμό λαχανικών
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξερή
  • Αλεύρι (για πανάρισμα)
  • Ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
  • Αλάτι-πιπέρι
Για την μελιτζανοσαλάτα:
  • 1 μελιτζάνα 
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης 
  • 4 λιαστές ντομάτες
  • Αλάτι-πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
  • 1/3 ματσ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. φέτα κατσικίσια

Για τη βινεγκρέτ:
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού με σύκο Kalamata Papadimitriou
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τους κεφτέδες:
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το αβγό, το μουλιασμένο ψωμί, τον μαϊντανό, την ξερή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό λαχανικών, ζυμώνουμε και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. 
Έπειτα τα περνάμε από το αλεύρι, τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 
Για τη βινεγκρέτ:
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα βαλσαμικού με σύκο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για την μελιτζανοσαλάτα:
Τρυπάμε με ένα μαχαίρι τη μελιτζάνα και την πιπεριά Φλωρίνης, από όλες τις πλευρές και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Τις αλατίζουμε, ρίχνουμε ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν, καθαρίζουμε την ψημένη μελιτζάνα, κρατάμε το εσωτερικό της μαζί με το κοτσάνι, τη χαράζουμε και τη σερβίρουμε. 
Παίρνουμε το εσωτερικό και από την ψημένη πιπεριά Φλωρίνης και την προσθέτουμε πάνω από τη μελιτζάνα. Έπειτα ρίχνουμε ψιλοκομμένη την λιαστή ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. 
Βάζουμε από πάνω τα κεφτεδάκια, γαρνίρουμε με μαϊντανό και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. 
Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο κουκουνάρι και με κομμάτια κατσικίσιας φέτας.