ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ελένη Ψυχούλη

Ημερομηνία Προβολής: 25/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φύλλο μπακαλιάρου
  • 1 πακέτο κατεψυγμένο χωριάτικο φύλλο
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Φρέσκια ματζουράνα
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 1 ματσ. δυόσμο
  • 3 ντομάτες
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ Pummaro (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1/2 μικρό πορτοκάλι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα χρειαζόμαστε ένα ολόκληρο φιλέτο μπακαλιάρου. Το ξαλμυρίζουμε από το προηγούμενο βράδυ, αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό. Την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το νερό το στραγγίζουμε και το ζεματάμε για 2-3 λεπτά, σε νερό που κοχλάζει. Χωρίζουμε τον μπακαλιάρο στις ίνες του.

Βάζουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμυδι. Δεν πρέπει να σοταριστεί, απλά να μαραθεί λίγο για να βγάλει την γλύκα του. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τον μπακαλιάρο, το ρύζι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Προαιρετικά προσθέτουμε μια κ.σ. ντοματοπελτέ για έντονοτερο χρώμα. Αφού βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά: κανέλλα και τριμμένο μπαχάρι. Μπορούμε να βάλετε επίσης ελάχιστο κύμινο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα από μισό πορτοκάλι. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα: φρέσκια μαντζουράνα, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.

Ξεπαγώνουμε ένα κατεψυγμένο χωριάτικο φύλλο. Λαδώνουμε ένα ταψί με μπόλικο ελαιόλαδο. Τα χωριάτικα φύλλα έχουν μια ιδιαιτερότητα. Θέλουν άφθονο ελαιόλαδο, για να ψηθούν σωστά και γίνουν τραγανά. Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού τρία φύλλα, καλά λαδωμένα ενδιάμεσα.

Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας καλά το καθένα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε άφθονο ελαιόλαδο στην επιφάνεια, χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με νερό για να γίνει ακόμα πιο τραγανό το φύλλο. Ψήνουμε την πίτα σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.