ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/12/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Τασούλα Κουφοπούλου

ΥΛΙΚΑ
Για στρογγυλό ταψί 30 εκ.
Για τη ζύμη:
  • 225 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 2/3 φλ. ζάχαρη
  • 4 αβγά μεγάλα
  • 3 φλ. αλεύρι
  • 4 βανίλιες 
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
  • 1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα (140 γρ.)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.σ. κακάο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη:
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. κανέλλα
  • ¼  κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 6 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. βούτυρο Lurpak 

Για το γλάσο:
  • 400 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 200 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα 
  • ½ κ.γ. κανέλλα 
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση:
Βάζουμε σε ένα μπολ την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, το κακάο, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο, τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε. 
Για την επικάλυψη: 
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, τα καρύδια, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. 
Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το γλάσο: 
Βάζουμε σε ένα μπολ την πραλίνα φουντουκιού με το τυρί κρέμα, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο το τριμμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε.
Για το κέικ: 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα – ένα  και το αλεύρι, με κουταλιές, εναλλάξ με το γιαούρτι. Ρίχνουμε το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με λίγο αλεύρι, το αλάτι, τις βανίλιες και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε με κουταλιές το 1/3 από το μείγμα της ζύμης. Προσθέτουμε τη μισή γέμιση. Από πάνω απλώνουμε το 1/3 από το μείγμα της ζύμης και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. 
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Προσθέτουμε το μείγμα της επικάλυψης από πάνω και πατάμε με ένα κουτάλι για να σταθεροποιηθεί. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αέρα, για 50-60 λεπτά.
Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα, απλώνουμε στην επιφάνεια το γλάσο με τυρί κρέμα και πραλίνα φουντουκιού.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page