ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΛΥΚΟ ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/06/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Στράτο Χρονάκη

Ημερομηνία Προβολής: 13/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. νερό
  • 2 γρ. ξηρή μαγιά
  • 20 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 20 ml ελαιόλαδο Άλτις

Για τη γέμιση:

  • 100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα μπαστούνι
  • 100 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα

Για τη σάλτσα σοκολάτας: 

  • 150 ml γάλα
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 20 γρ. κακάο
  • 20 ml κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 250 γρ. φράουλες
  • Παγωτό βανίλια Carte D’or

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ξερή μαγιά, το κάρδαμο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ελάχιστο γαρύφαλλο, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και μια τσιμπιά αλάτι.

Προσθέτουμε τις σταφίδες τις οποίες έχουμε αφήσει 15-20 λεπτά σε χλιαρό νερό να φουσκώσουν αφού τις στραγγίσουμε λίγο,

Προσθέτουμε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμούς) για περίπου μία ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια τα οποία αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για ακόμα μισή ώρα. 

Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και με τα χέρια απλώνουμε τη ζύμη δίνοντάς της ένα οβάλ σχήμα. 

Γεμίζουμε το κέντρο με τριμμένη μοτσαρέλα μπαστούνι και από πάνω λίγη φρέσκια μοτσαρέλα. Κλείνουμε τη ζύμη μας γύρω από το τυρί δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα του πεϊνιρλί.

Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα πεϊνιρλάκια. 

Πασπαλίζουμε ένα ταψί με λίγο αλεύρι, τοποθετούμε πάνω τα πεϊνιρλάκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10-12 λεπτά περίπου. 

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας βάζοντας σε κατσαρολάκι το γάλα, το κακάο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε για να διαλυθούν τα υλικά και να δέσει ελαφρά η σάλτσα. 

Βγάζουμε τα πεϊνιρλί από το φούρνο, τα κόβουμε στη μέση και τα στήνουμε σε ένα πιάτο, το ένα μισό πάνω στο άλλο. Από πάνω βάζουμε μερικές καθαρισμένες και χοντροκομμένες φράουλες, τοποθετούμε στο κέντρο μια μπάλα παγωτό βανίλια και περιχύνουμε με το σιρόπι σοκολάτας σε μέτρια θερμοκρασία. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page