ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ύβο Στόεφ

Ημερομηνία Προβολής: 18/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

YΛΙΚΑ

  • 150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη για τη μαρένγκα
  • ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλλο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 6 αβγά
  • 100 γρ. παπαρουνόσπορο
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. λευκή σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο κατευθείαν από το ψυγείο και τη χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα να μαλακώσει με μίξερ χειρός ή με σύρμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Με ένα μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το λοβό βανίλιας, παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του και τα προσθέτουμε στη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.

Σπάμε τα 6 αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Προσθέτουμε  τους κρόκους στη μαργαρίνη μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.

Σε ένα πολύ δυνατό μπλεντεράκι, μύλο του καφέ ή γουδί σπάμε τον παπαρουνόσπορο και τον προσθέτουμε στη μαργαρίνη, ανακατεύοντας καλά. 

Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά σιγά τα 50 γραμμάρια ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθούν στα ασπράδια και να γίνει μια σφιχτή γυαλιστερή μαρέγκα. Για να πετύχει καλύτερα η μαρέγκα πρέπει τα ασπράδια να είναι κατευθείαν από το ψυγείο.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μείγμα της μαργαρίνης και των αβγών με τη μαρέγκα απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν καλά. 

Σε φόρμα κέικ με αποσπώμενο πάτο στρώνουμε λαδόκολλα και αλείφουμε τα τοιχώματα με μαργαρίνη.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά.

Ετοιμάζουμε δυο μπεν μαρί (κατσαρολάκι πάνω από νερό που βράζει) και λιώνουμε την κουβερτούρα και τη λευκή σοκολάτα.

Αδειάζουμε την κουβερτούρα πάνω στο κέικ και με ένα πινέλο την αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα του κέικ.

Από πάνω κάνουμε σχέδια παίρνοντας κουταλιές λιωμένης λευκής σοκολάτας και αφήνοντάς την να τρέξει πάνω στη λιωμένη κουβερτούρα.