ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΦΙΛΕΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΡΑΜΕΛΙΖΕ & ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Σάκη Τζανέτο

Ημερομηνία Προβολής: 14/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 900 γρ. φιλέτο αγριογούρουνου
  • 100 γρ. μανιτάρια
  • 20 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 20 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 30 γρ. μασκαρπόνε
  • ½ κιλό πατάτες
  • 1 φλ. ζωμό λαχανικών Knorr
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 50 ml κόκκινο κρασί Syrah
  • 2 μήλα πράσινα
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι & πιπέρι

 Για τη μαρινάδα:

  • 1 κλων. σέλινο
  • 1 κλων. μαϊντανό
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 1 κλων. δενδρολίβανο
  • 2 ποτ. κόκκινο κρασί
  • 2-3 σκ. σκόρδο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 λεμόνι
  • 1 καρότο
  • Σπόρους πιπέρι μαύρο
  • Μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το αγριογούρουνο:

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα για το αγριογούρουνο ρίχνοντας σε ένα βαθύ μπoλ όλα τα υλικά της μαρινάδας με το σέλινο και το σκόρδο κομμένα σε κομμάτια. Βάζουμε μέσα τα φιλέτα αγριογούρουνου, ρίχνουμε 2-3 ποτήρια κόκκινο κρασί ή όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα φιλέτα και να καλύπτονται από τη μαρινάδα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο από 2 έως 8 ώρες. Καλό είναι να ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μοιραστούν τα αρώματα στα φιλέτα. Βγάζουμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και σουρώνουμε τα λαχανικά. Κρατάμε τα υγρά της μαρινάδας για να φτιάξουμε τη σάλτσα των φιλέτων.

Σε ένα τηγάνι ζεστάινουμε ελαιόλαδο και σoτάρουμε τα φιλέτα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 7 με 8 λεπτά σύνολο. Προσθέτουμε λίγο θυμάρι και μια σκελίδα σκόρδο για άρωμα. Τα γυρνάμε να μαγειρευτούν και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε σε ένα πιάτο τα φιλέτα και στη συνέχεια ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το ζουμί από την μαρινάδα μας. Προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών και την αφήνουμε να βράσει, μέχρι να δέσει.

Για τη γαρνιτούρα του πιάτου:

Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο με το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Αφού πιουν τα υγρά τους τα βγάζουμε σε ένα πιατάκι. Σοτάρουμε στο ίδιο λάδι δύο μανιτάρια ολόκληρα και λίγο θυμάρι και σκόρδο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για τη διακόσμηση του πιάτου.

Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και τα περνάμε από ένα πιάτο στο οποίο έχουμε απλωσει καστανή ζάχαρη για να τα καλύψουμε από όλες τις πλευρές τους. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά μαργαρίνη και αφού κάψει τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις τρυπάμε στην μέση με τη βοήθεια του αποπυρηνωτή – του μακρόστενου εργαλείου με το οποίο βγάζουμε τα κουκούτσια του μήλου. Τις βάζουμε ολόκληρες σε κατσαρολάκι με ελαιόλαδο να φτάνει μέχρι τη μέση της πατάτας και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις γυρνάμε με μια κουτάλα για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμες τις τοποθετούμε όρθιες στο πιάτο και τις γεμίζουμε με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια που φτιάξαμε νωρίτερα.

Γαρνίρουμε το πιάτο μας με την γεμιστή πατάτα, τα μανιτάρια και τα καραμελωμένα μήλα. Στο κέντρο τοποθετούμε το φιλέτο αγριογούρουνου και από πάνω ρίχνουμε μια κουταλιά από τη σάλτσα.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page