ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/05/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Βασίλη Μάνδρο

Ημέρα προβολής 07/05/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ
Για 6-8 άτομα

  • 500 γρ. ριγκατόνι
  • 1 ζωμός Βοδινού Knorr Σπιτικός
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 πράσο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 1 ματσ. σέλινο
  • 1 ½ πιπεριά κόκκινη
  • 1 ½ πιπεριά πράσινη
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4  κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 450 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα (καπνιστό τυρί Βερμίου, γραβιέρα Κρήτης , κασέρι Μυτιλήνης , πεκορίνο Αμφιλοχίας)
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον κιμά:
Σωτάρουμε ελαφρά σε ένα βαθύ σκεύος με ελαιόλαδο, το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σέλινο, το αλάτι και το σκόρδο.
Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε σε σιγανή θερμοκρασία το μαγείρεμα, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να μείνουν όλα τα υλικά με το λάδι τους και με λίγα υγρά.
Βάζουμε τα φύλλα δάφνης μέσα στο κρασί για να τα αρωματίσουμε.
Ρίχνουμε το κύμινο στον κιμά και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε  τα φύλλα δάφνης από το κρασί, αλάτι, πιπέρι, τον ζωμό βοδινού και τη ντομάτα κονκασέ.
Μαγειρεύουμε σε θερμοκρασία μέτρια προς δυνατή, μέχρι να μαλακώσει καλά ο κιμάς και να μείνει με την σάλτσα του.
Προσθέτουμε στον έτοιμο κιμά 1-2 κοφτές κουταλιές φρυγανιά τριμμένη και ανακατεύουμε ελαφρά για να σφίξει.
          
Για τα ζυμαρικά:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα βάλουμε σε πυρίμαχο σκεύος για να τα μαγειρέψουμε στο φούρνο με τον κιμά και το μείγμα τριμμένων τυριών.

Αλείφουμε ένα πυρέξ με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Απλώνουμε τα μισά βρασμένα ζυμαρικά και από πάνω ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα των τριμμένων τυριών, τη μισή ποσότητα από τις πιπεριές και ψήνουμε στους 180 – 190 βαθμούς, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε τον έτοιμο κιμά πάνω από τα  ζυμαρικά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα  που μας έχει περισσέψει από τα βρασμένα ζυμαρικά, τις πιπεριές, το μείγμα των τριμμένων τυριών και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180-190 βαθμούς, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να δημιουργηθεί μία κρούστα.