ΣΥΝΤΑΓΕΣ

CUPCAKES (ΚΑΠΚΕΙΚΣ) ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ & ΛΑΙΜ (MOJITO CUPCAKES]

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τη Ζωή Βιδάλη

Ημερομηνία Προβολής: 25/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 8 cupcakes

Για τη ζύμη:

  • 1 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora soft
  • ½ φλ. γάλα 
  • 1 κ.γ. ρούμι
  • 1 αβγό
  • 2 λάιμ & 1 επιπλέον για το στόλισμα
  • 20 φύλλα δυόσμου

Για την κρέμα:

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης
  • 6 ασπράδια (180 γρ)
  • 1 λάιμ
  • 1 κ.γ. ρούμι
  • 8 φύλλα δυόσμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λάιμ (αν βρούμε βιολογικά ακόμα καλύτερα), κόβουμε τα “καπάκια” τους στην πάνω και την κάτω πλευρά που είναι πιο σκληρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια και τα βάζουμε ολόκληρα στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε τα 20 φύλλα δυόσμου και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός (αυτό που στη ζαχαροπλαστική λένε `πούλπα`)*.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε στον κάδο το αβγό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αδειάζουμε το ρούμι μέσα στο γάλα και το μπέικινγκ πάουντερ μέσα στο αλεύρι. Καθώς δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε το μισό γάλα/ρούμι και το μισό αλεύρι/μπέικινγκ πάουντερ, τα αφήνουμε λίγο να χτυπηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και αλεύρι αφήνοντας να χτυπηθούν 1-2 λεπτά.

Αδειάζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ την πούλπα από τα λάιμ και τον δυόσμο και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν τέλεια όλα τα υλικά.

Ετοιμάζουμε μια φόρμα για cupcakes στρώνοντας τα ειδικά χάρτινα φορμάκια και αδειάζουμε 2-3 κουταλιές ζύμης σε κάθε ένα (φροντίζοντας να φτάσουν σε ύψος μέχρι τα ¾ της χάρτινης φόρμας).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Όσο ψήνονται τα cupcakes ετοιμάζουμε την κρέμα τους (frosting).

Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί με μεταλλικό κατσαρολάκι ή μεταλλικό μπολ πάνω από νερό που βράζει, προσέχοντας να μην ακουμπάει απευθείας στο νερό, αλλά να ζεσταίνεται από τους ατμούς (μπεν μαρί). Βάζουμε στο μπολ τα ασπράδια του αβγού, τη γλυκόζη και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και να ζεσταθούν τα ασπράδια. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρό κάδο μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να μας γίνει μια ωραία σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

Βάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ, προσθέτουμε ξύσμα από ένα λάιμ, 7-8 φύλλα δυόσμου πολύ ψιλοκομμένα, το ρούμι, μερικές σταγόνες λάιμ και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά.

Με ένα κουταλάκι βάζουμε την κρέμα μοχίτο πάνω στα cupcakes δίνοντας ύψος.  Κόβουμε μικρές φετούλες λάιμ, τις βουτάμε σε ζάχαρη και διακοσμούμε κάθε cupcake με μια ζαχαρωμένη φετούλα λάιμ πάνω στην κρέμα τους. Αν θέλουμε διακοσμούμε με ένα φυλλαράκι δυόσμου.

*Σημ.: αν δεν μας αρέσει η πολύ έντονη (και ελαφρώς πικρή) γεύση των λάιμ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χυμό από τα 2 λάιμ και ξύσμα από 1 από αυτά για να φτιάξουμε τη ζύμη!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page