ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΧΑΡΑΣ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

Aπό τον Chef Βασίλη Βασιλείου

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΧΑΡΑΣ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/06/2016

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 ΧΤΑΠΟΔΙ (1,5-2 ΚΙΛΑ)
180 ML ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
60 ΓΡ. ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕΤΡΙΟ
2 ΣΚΕΛ. ΣΚΟΡΔΟ
2 ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ
100 ML ΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ
250 ΓΡ.ΦΑΣΟΛΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ
100 ΓΡ. ΣΑΛΑΜΙ ΑΕΡΟΣ FERRANO IFANTIS
2 ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΨΗΤΕΣ
12 ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ
½ ΜΑΤΣ. ΣΕΛΙΝΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
1 Κ.Σ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
2 Κ.Σ. ΛΑΔΙ ΠΑΠΡΙΚΑΣ
100 ML ΖΩΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ
50 ML ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΛΕΜΟΝΙ KALAMATA PAPADIMITRIOU

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα φασόλια:
Βάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, να φουσκώσουν. Έπειτα τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το λάδι πάπρικας:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, μέχρι 80 βαθμούς, προσέχοντας να μην κάψει. Προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το χταπόδι:
Σωτάρουμε σε 60 ml από το λάδι πάπρικας, το κρεμμύδι το σκόρδο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το χταπόδι που έχουμε χωρίσει σε πλοκάμια, τη δάφνη, το πιπέρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε νερό να το σκεπάσει και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το χταπόδι, περνάμε το ζωμό από σινουά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σαλάτα:
Σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαφρώς με λάδι πάπρικας το σαλάμι αέρος, κομμένο σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, ανακατεύουμε να ζεσταθούν ελαφρώς και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την ψητή πιπεριά Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες, τις ελιές καλαμών και το σέλινο.

Για τη σάλτσα φασολιών:
Βάζουμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το υπόλοιπο λάδι πάπρικας, το ζωμό από το βρασμένο χταπόδι, την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι-λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να γίνει η σάλτσα για τα φασόλια.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα φασολιών τη σαλάτα και ανακατεύουμε.
Περνάμε από το σχαροτήγανο το βρασμένο χταπόδι, σε δυνατή φωτιά.
Σερβίρουμε τη σαλάτα με τα φασόλια και από πάνω προσθέτουμε το χταπόδι.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page