ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΟΥΣΑΦΙ ή ΧΟΣΑΦΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ελένη Ψυχούλη

Ημερομηνία Προβολής: 09/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλ. ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα τους
  • 1 φλ. ξερά βερίκοκα
  • 1 φλ. ξανθές σταφίδες
  • 1 φλ. ξερά σύκα
  • 1 φλ. ξερό ανανά
  • 4 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 ξύλα κανέλλας
  • ½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • Καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
  • Γιαούρτι ή παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε όλα τα φρούτα σε ένα μπολ με νερό, για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να τα μουλιάσουμε σε γλυκό κρασί. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε στο νερό στο οποίο μουλιάσανε, το οποίο έχει πάρει ήδη γεύση. Δεν το ρίχνουμε όμως όλο στην κατσαρόλα, γιατί το χοσάφι δεν θέλει πολύ ζουμί.  Προσθέτουμε μέσα μαύρη ζάχαρη, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλλα και το τριμμένο γαρύφαλλο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αφού καραμελώσει το σιρόπι,το κατέβαζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο. Το αποθηκεύουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε στο ψυγείο, για να το σερβίρουμε, όποτε θέλουμε. Σερβίρεται πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό καϊμάκι, πασπαλισμένο με καβουρντισμένο σουσάμι.