ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΡΕΚΙΕΤΕ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Πασκουάλε Λέμπο


Ημερομηνία Προβολής: 26/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 450 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Ψιλό ή χοντρό σιμιγδάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια κοιλότητα και ρίχνουμε μέσα το αλάτι και λίγο από το νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με ένα πιρούνι κάνοντας κυκλικές κινήσεις στο εσωτερικό της κοιλότητας και προσθέτουμε λίγο λίγο όλο το νερό ανακατεύοντας. Αφού ρίξουμε όλο το νερό ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί το ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Βλέπουμε αν χρειάζεται ελάχιστο νερό παραπάνω ή αν η ζύμη είναι πολύ υγρή προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Βγάζουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Δουλεύουμε την ζύμη για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη, ή την βάζουμε στο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά με πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα περίπου.
Δουλεύουμε τη ζύμη κομμάτι-κομμάτι οπότε καλό είναι να καλύψουμε την υπόλοιπη ζύμη με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσει. Πασπαλίζουμε στον πάγκο λίγο σιμιγδάλι. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε κυλινδρικό σχήμα (με πάχος όσο περίπου ένα στυλό) και κόβουμε σε κομμάτια μήκους 1cm. Με τον αντίχειρά μας πιέζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού για να σχηματιστεί μια λακουβίτσα και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε το προς τα πίσω για να σχηματίσουμε την orecchietta που μοιάζει με αυτάκι. Εναλλακτικά πατάμε με τον αντίχειρα κάθε κομματάκι ζύμης επάνω στην ξύλινη επιφάνεια εργασίας, και τα σέρνουμε πάνω στον πάγκο για να γίνουν στριφτά.
Τοποθετούμε τις orecchiette επάνω στην ξύλινη επιφάνεια ή σε μία πετσέτα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για 4-5 ώρες πριν τις μαγειρέψουμε. Ιδανικά τις ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και να τις αφήσουμε να στεγνώσουν  για μία νύχτα.

Τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 12-15 λεπτά – θέλουν τον χρόνο τους γιατί είναι φτιαγμένα από σκληρό αλεύρι.