ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/11/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Θωμά Τσιώμα


Ημερομηνία προβολής 29/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κ. χοιρινό από μπούτι, λαιμό ή ψαρονέφρι
  • 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • ½ κ. κυδώνια 
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 5 εκ.)
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 1 κλων. θυμάρι 
  • ½ ποτ. κρασί λευκό ημίγλυκο
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  •  Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ κ.γ. κάρδαμο
  • Χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
  • Αλάτι – πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • Πράσινη σαλάτα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας, πασπαλίζουμε με τη καστανή ζάχαρη και τρίβουμε το θυμάρι πάνω στο κρέας. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μαργαρίνη με βούτυρο και ρίχνουμε τα κυδώνια κομμένα σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε, προσθέτουμε το κάρδαμο και το τζίντζερ ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε ½ φλ. νερό, σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει για ½ ώρα περίπου. Μόλις ψηθούν τα κυδώνια μας προσθέτουμε λίγο ακόμα κάρδαμο και το χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνει αλοιφή όσο είναι ακόμα ζεστό. Αλείφουμε με την κυδωνόπαστα το κρέας μας, βάζουμε 2 – 3 κ.σ. λάδι σε ένα ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας ανακατεύοντας το ταχίνι, το κάρδαμο, το μέλι, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και αλάτι – πιπέρι. Αν μας φαίνεται πολύ γλυκιά η σάλτσα μας προσθέτουμε χυμό λεμονιού.
Μόλις ψηθεί το κρέας μας, το κόβουμε ροδέλες και σερβίρουμε με κυδωνόπαστα, πράσινη σαλάτα και πιπεριά Φλωρίνης.