ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Χρήστο Παπαγεωργίου

Ημερομηνία προβολής 04/01/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό κιμά αρνίσιο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 αβγό
  • 1/3 ματσ. μαιντανό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τα παντζάρια:

  • 2 παντζάρια
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το τζατζίκι:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αγγούρι
  • ½ σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι
  • Λίγα φύλλα δυόσμου

Για το σερβίρισμα:

  • 1 φέτα ψωμί
  • 2 φύλλα μαρουλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά με το θυμάρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού και το καρότο. Προσθέτουμε το λάδι, το αβγό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθούν τα υλικά.  Δεν ανακατεύουμε πολύ γιατί θα βγουν σφιχτά τα μπιφτέκια. Πλάθουμε σε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να δέσουν.

Για το τζατζίκι τρίβουμε στον τρίφτη μισό αγγούρι με τη φλούδα, το στίβουμε για να βγάλει τα υγρά του και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε μισή σκελίδα σκόρδο τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη, ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ελαιόλαδο και λεμόνι, ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο να βγάλει τα αρώματά του.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε γκριλιέρα ή πολύ ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα, γυρίζοντας πλευρά δύο φορές. Θα χρειαστούν περίπου 8-10 λεπτά ψήσιμο.

Κόβουμε το ψωμί κατά μήκος και το ζεσταίνουμεκι αυτό στην ψηστιέρα.

Σερβίρουμε σε πιάτο το ψωμί, από πάνω το κομμένο μαρούλι με λίγο λάδι και αλάτι και από πάνω το μπιφτέκι μας. Πάνω από το μπιφτέκι τοποθετούμε δυο φέτες παντζάρι και περιχύνουμε με το τζατζίκι.