ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΜΥΡΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/02/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
Ημέρα προβολής 10/02/15

ΥΛΙΚΑ
  • 16 σφολιατίνια 
  • 2 κόκκινα μήλα 
  • 1/2 φλ. σταφίδες 
  • 1/2 φλ. καρύδια 
  • 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.σ. αλεύρι 
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
Για την καραμέλα: 
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. Arla κρέμα γάλακτος
  • 5 κ.σ. βούτυρο Lurpak
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μηλοπιτάκια: 
Βάζουμε τα σφολιατίνια σε ατομικά φορμάκια σιλικόνης για cupcakes. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες, την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε με κουταλιές το μείγμα στα σφολιατίνια. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο. 
Προαιρετικά κόβουμε με κουπ πατ μίνι σχηματάκια μήλου από τη ζύμη για να στολίσουμε τα μηλοπιτάκια. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά.
Για την καραμέλα:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό. 
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να παίρνει η ζάχαρη ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Δεν την ανακατεύουμε καθόλου. Εάν σκουρύνει περισσότερο σε κάποια σημεία, κουνάμε απαλά το κατσαρολάκι, ώστε να σκουρύνει ομοιόμορφα. 
Όταν το χρώμα είναι αρκετά σκούρο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Θα αφρίσει αρκετά, οπότε ανακατεύουμε με προσοχή. Μόλις σταματήσει να αφρίζει, ελέγχουμε το χρώμα. Αν μας φανεί πολύ ανοιχτό, βράζουμε σε λίγο χαμηλότερη φωτιά, για 1-2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε τον ανθό αλατιού, ανακατεύουμε λίγο ακόμα και μεταφέρουμε όλη την καραμέλα σε ένα γυάλινο πυρίμαχο σκεύος, να κρυώσει. 
Ξεφορμάρουμε τα μηλοπιτάκια με μια μικρή σπάτουλα και τα περιχύνουμε με την καραμέλα.