ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ & ΚΡΕΜΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/11/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Ανδρέα Λαγό

Ημέρα προβολής 11/11/2013. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 6 αβγά
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. μαρμελάδα σύκο
  • ½ λοβό βανίλιας
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • ½ κ.σ. θυμάρι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ:
Λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα, για περίπου 10-15 λεπτά.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά με μια πλαστική σπάτουλα. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 στρογγυλές φόρμες για κέικ ή σε τσέρκια με 20 εκ. διάμετρο το καθένα, με λαδόκολλα στρωμένη στον πάτο τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 14-18 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν τα κέικ και να ξεκολλούν από τα τοιχώματα.
Βγάζουμε τα κέικ από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πάνω σε σχάρα.

Για την γέμιση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαρμελάδα, τους σπόρους βανίλιας, το ξίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Συναρμολόγηση:
Βάζουμε σε μια πιατέλα το ένα κέικ και απλώνουμε την μαρμελάδα στην επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, φτιάχνοντας ένα μεγάλο σάντουιτς.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, στολίζουμε με λίγο θυμάρι και σερβίρουμε.

tip: εάν θέλουμε να το κάνουμε πιο ευπαρουσίαστο, σκεπάζουμε το κέικ με ένα «κοφτό» πετσετάκι, αχνίζουμε καλά και αφαιρούμε προσεκτικά για να μείνει το αποτύπωμα.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page